امروزه در جامعه بسیار میشنویم که افراد میگویند احساس میکنند که افسرده شدهاند. تلاش مرکز خیریه نیکوکاران شریف در این مطلب این است که مفاهیم اولیهی این قضیه را برای شما جا بیندازد. از آنجایی که تمرکز اصلی این مرکز خیریه بر ایتام و زنان بیسرپرست است، شناخت و آگاهی کافی در این افراد که بسیار مستعد ابتلا به افسردگی هستند، امری ضروری است. اگر افسردگی دارید یا فکر میکنید افسرده هستید، این مطلب ممکن است برای شما مفید باشد. این محتوا علائم، علل و درمان افسردگی را توضیح میدهد. اگر شما پرستار، دوست یا از اقوام فردی با افسردگی هستید، خواندنِ این مطلب به شما توصیه میشود.
- برخی از نشانههای افسردگی داشتنِ احساس خود کمبینی، احساسات منفی نسبت به خود و عدم تمایل به انجام هرگونه فعالیتی است.
- افسردگی روی افراد مختلف به روشهای مختلف تاثیر میگذارد.
- اگر احساس میکنید دچار افسردگی شدهاید، ابتدا با یک پزشک صحبت کنید.
- متخصصها افسردگی را “ملایم”، “متوسط” و “شدید” توصیف میکنند. درمانها با توجه به شدتِ بیماری میتواند متفاوت باشد.
- افسردگی هم با دارو و هم با صحبت کردن قابل درمان است. کمکِ شخصِ بیمار به خودش و شرکت کردن در گروهها نیز میتواند بسیار مفید باشد.
- عوامل متفاوتی میتوانند باعث ایجاد افسردگی شوند. تاریخچه خانوادگی، تربیت، رویدادهای پر استرس و سبک زندگی همه میتوانند در این قضیه تاثیرگذار باشند.
- اگر احساس ضعف میکنید، سعی کنید خواب کافی و مناسبی داشته باشید و در کنار آن تغذیه و فعالیت مناسبی برای خود در نظر بگیرید. حتی اگر تمایلی به انجام این کارها ندارید اما باز هم تلاشتان را بکنید.
اگر با هر یک از موارد فوق همزاد پنداری کردید، پس به صورت جامعتر و دقیقتر مطلب زیر را دنبال کنید.
افسردگی چیست؟
هر کسی دارای فراز و نشیب در احساساتش است – گاهی اوقات شما ممکن است احساس کمی ضعف کنید، یا زمانی که کسی که دوست دارید را از دست بدهید غم و اندوه شدیدی را تجربه کنید. این امری بسیار عادی است که اگر از دیگران علتِ ناراحتی آنها را بپرسید، به شما بگویند افسرده هستند! اما این لزوما به این معنی نیست که آنها واقعا افسرده هستند!
افسردگی خستگی طولانی مدتی است که بر توانایی شما در انجام کارهای روزمره، لذت بردن از مسائل یا علاقه به فعالیتها تاثیر میگذارد.
افسردگی:
- چیزی نیست که بتوانید از آن بگذرید.
- نشانهی ضعف شما نیست.
- چیزی نیست که همه تجربه کنند.
- چیزی نیست که برای همیشه ماندنی باشد.
افسردگی :
- یک بیماری روحی است که در سراسر جهان به رسمیت شناخته شده است.
- بسیار رایج است. از هر 10 نفر 1 نفر دچار افسردگی است.
- چیزی است که هر کسی ممکن است به آن مبتلا شود.
- قابل درمان است.
افسردگی چقدر شایع است؟
افسردگی میتواند بر افراد در هر سنی، از جمله کودکان، تأثیر بگذارد و یکی از شایعترین بیماریهای روحی است. به طور آماری از هر 10 نفر 1 نفر افسردگی میگیرد. اما باید گفت که واقعیت چیزی فراتر از اینها است. در بین آمار تعداد زنان از مردان بیشتر است. اما شاید دلیلِ آن این باشد که زنان بیشتر به دنبال درمان هستند و به همین دلیل تعداد آناد در آمارها بیشتر است.
علایم افسردگی چیست و چگونه تشخیص داده میشوند؟
پزشکان در مورد تشخیص بیماری بر اساس دستورالعملها تصمیمگیری انجام میدهند. راهنمای اصلی استفاده شده توسط پزشکان NHS “طبقهبندی بینالمللی بیماریها” (ICD-10) است.
هنگامی که به یک دکتر مراجعه میکنید، آنها به علائمی که در دستورالعمل ICD-10 قرار گرفته، مراجعه میکنند. نیازی نیست که تمامی علائم زیر را داشته باشید تا افسرده حساب شوید، تعدادی از اینها هم برای تشخیص افسردگی شما کفایت میکند:
احساس گناه یا بیارزش بودن
خوابیدن و خوردن کمتر یا بیشتر از معمول
از دست دادن تمایل به رابطه جنسی برای زوجین
فکر کردن به خودآزاری و خودکشی و تلاش برای خودکشی
احساس کمبود در مورد خود (از دست دادن اعتماد به نفس)
از دست دادن تمرکز
به راحتی خسته شدن
انرژی کمتر و احساس کمتر در توانایی انجام کارها
خلق و خوی گرفته، احساس ناراحتی، تحریکپذیر یا عصبانی
از دست دادن علاقه به فعالیتهایی که قبلا از آنها لذت میبردید.
پزشک شما باید تشخیص دهد که اگر مشکلات فیزیکی دارید، کدام یک میتواند علامتی از افسردگی باشد.
انواع مختلف افسردگی چیست؟
شما ممکن است تعدادی از اصطلاحات مورد استفاده برای توصیف افسردگی را شنیده باشید. در این بخش، ما توضیح میدهیم که بعضی از این اصطلاحات چه معنی میدهند.
افسردگی بالینی
افسردگی بالینی یک عبارت متداول است، اما تشخیص خاصی نیست. به این معنی است که پزشک برای شما یک تشخیص داده است.
دوران افسردگی
پزشک شما ممکن است بگوید که شما یک دوران “افسردگی” را تجربه میکنید. این نام رسمیای است که پزشکان هنگام بروز افسردگی استفاده میکنند. آنها ممکن است بگویند که شما با یک دوران “ضعیف”، “متوسط” یا “شدید” روبرو میشوید.
اختلال افسردگی مجدد
اگر حداقل دو دوره افسردگی داشته باشید، پزشک ممکن است بگوید که اختلال افسردگی مجدد شما وجود دارد. آنها ممکن است بگویند که دوره فعلی شما “ضعیف”، “متوسط” یا “شدید” است.
افسردگی واکنشی
اگر پزشک شما فکر کند که افسردگی شما ناشی از وقایع استرسزا در زندگی شما است، ممکن است بگوید که واکنشی است.
دیستیمیا
اگر چندین سال احساس کمبود شدید داشته باشید اما اختلال افسردگی مکرر را تجربه نکرده باشید، پزشک شما ممکن است دیستیمیا را تشخیص دهد.
افسردگی مانی
افسردگی مانی نام قدیمی برای اختلال دوقطبی است. این یک بیماری متفاوت با افسردگی است. افراد مبتلا به این بیماری بیشتر دوقطبی و کمتر افسرده هستند.
افسردگی روانی
اگر فردی خیلی افسرده باشد، ممکن است توهم یا خیالات را تجربه کند. این بدان معنی است که او چیزهایی را که واقعی نیستند، میشنود، میبیند یا باور میکند. این بیماری روانی نامیده میشود. ممکن است به مرور شروع به شنیدن صداهای بکند که به او میگویند فردی بیارزش است و اوضاع هرگز بهبود نخواهد یافت. حی ممکن است این باور را پیدا کنید که فردی قصد مسموم کردن غذای شما را دارد.
افسردگی پس از زایمان
افسردگی پس از زایمان نوعی افسردگی کاملا رایج است که برای زنانی که فرزندی به دنیا آوردهاند، از هر 10 نفر 1 نفر دچار این افسردگی میشود. این افراد ممکن است نشانههایی را که مشابه سایر انواع افسردگی هستند، تجربه کنند.
اختلال عاطفی فصلی (SAD)
این نوع از افسردگی هر سال در یک زمان برای فرد تکرار میشود که عموما این زمان در فصل زمستان رایجتر میباشد. علائم این نوع افسردگی بسیار مشابه سایر افسردگیها است با این تفاوت که فرد بیشتر از قبل و حالت عادی میخوابد. حتی ممکن است علاقهی او به کربوهیدراتها مانند شکلات و کیک و نان هم افزایش یابد.
چه چیزی باعث ایجاد افسردگی میشود؟
دلیل یکتایی وجود ندارد. برای افراد مختلف دلایل متفاوتی برای افسرده شدن وجود دارد. در این بخش به مسائلی میپردازیم که احساس میکنیم ریسک قضیه را بالا میبرند. مانند هورمونها و مواد شیمیایی.
تغییرات در هورمونهای بدن قطعا باعث ایجاد تغییر در وضعیت شما میشود. زنان ممکن است این تغییرات را هنگام بارداری، در معرض یائسگی یا چرخه قاعدگی خود متوجه شوند. به عنوان مثال این تغییرات می تواند منجر به اختلالی شود که اختلال قبل از قاعدگی (PMDD) نامیده میشود. این اختلال دارای علائم روانشناختیِ مشابه با افسردگی است و میتواند به افکاری برای خودکشی منجر شود.
داشتن مشکلات مربوط به تیروئید ممکن است با خلقوخوی ضعیف و علائم ابتلا به افسردگی ارتباط داشته باشد.
اگر میزان ویتامین B خاصی از قبیل B12 کم باشد، خطر ابتلا به افسردگی در شما بیشتر خواهد بود.
خانواده
گاها دلیل و علت اصلی یک افسردگی به خانواده بازمیگردد. دلایل میتوانند اینها باشند که:
- از طریق ژن به شما منتقل شده است، یا
- زمانی که شما در حال رشد کردن بودهاید، مادر شما به افسردگی مبتلا بوده است.
پیشزمینه یا موقعیت شما
مشکلات دوران کودکی زمینهی لازم برای ایجاد افسردگی در شما را فراهم میکنند. تجربههای بد باعث میشوند که شما افکار بدی نسبت به خود و اطرافیان و حتی نسبت به جهان پیدا کنید.
رویدادهای پر استرس، مانند مشکلات در خانه یا محل کار، پایان بخشیدن به یک رابطه یا مشکلات مالی زمینهی لازم برای ایجاد افسردگی در یک فرد را فراهم میکنند.
سبک زندگی
داشتن رژیم متعادل، ورزش منظم، اجتناب از سیگار کشیدن و انجام سرگرمی میتواند به سلامت روانی شما کمک کند.
مواد مخدر، مصرف الکل و سیگار کشیدن
هر دو مواد مخدر قانونی و غیرقانونی میتوانند سلامت روان شما را تحت تاثیر قرار دهند. اگر داروهای تجویزی را مصرف میکنید، اطمینان حاصل کنید که آنها را به نحوی که پزشک شما پیشنهاد میکند، مصرف کنید.
اگر به طور منظم نوشیدنی یا الکل مصرف شود، خطر ابتلا به افسردگی افزایش پیدا میکند. ممکن است ارتباط بین سیگار و افسردگی نیز وجود داشته باشد.
بیماریهای دیگر
اگر فردی بیماری فیزیکی داشته باشد، ممکن است احساس ضعف و کمبود را تجربه کند. برای فردی که یک بیماری طولانی مدت یا تهدید کننده برای زندگی داشته باشد، خطر ابتلا به افسردگی ممکن است بالاتر نیز باشد. برخی از افراد مبتلا به آسیب مغزی و زوال عقل نیز تغییرات مستمری در احوالات خود را تجربه میکنند.
در مطالب بعدی راههای متفاوت برای درمان افسردگی، سطح رضایت افراد از روش درمانی، مراقبتهای فردی و مهارتهای فردی، ریسکها و بحرانها و مسئولیتهای اطرافیان و پرستارانِ یک فرد افسرده را با هم بررسی خواهیم کرد. مسالهی مهمی که وجود دارد نقش مرکز خیریه در این امر است که برطرف شدن این مشکلِ شایع یکی از دغدغههای مرکز خیریه میباشد. به همین دلیل در اکثر مرکز خیریه های موجود روانشناسان، روانپزشکان و سایر افراد برای برطرف کردن این وضعیت وجود دارند.
سایر مطالب
برای کمک به موسسات خیریه پول ندهید.
خیریه های تهران یا هرجای دیگر را فراموش کنید!
والدین برای کمک به بچه های سرطانی این موارد را باید بدانند!
برای کمک به بچه های سرطانی ۱۲ علامت هشداردهنده را بشناسید.
شما احتمالا با جستجوی یکی از عبارات زیر به این صفحه هدایت شدهاید. در صورتی که مطلب مورد نظر شما در این قسمت یافت نشد، آن را در قسمت جستجو بررسی کنید.
مرکز خیریه و کمک به درمان افسردگی، مرکز خیریه و نشانههای افسردگی، ارتباط میان مرکز خیریه و افسردگی، مرکز خیریه و بررسی علل افسردگی، مرکز خیریه و عوامل ایجاد افسردگی، مرکز خیریه و آشنایی با افسردگی، مرکز خیریه ، آشنایی با افسردگی و علل و عوامل آن
نظر خودتان را ارسال کنید