حقایق و آمار مربوط به بحران یتیمان جهانی ممکن است دشوار درک و به راحتی اشتباه تفسیر شود. این امر می تواند حتی برای کسانی که بهترین نیت را دارند، به تلاشهای تبلیغاتی غلط و سیاستهای ضعیف منجر شود.
این مقاله به صورت مستقیم به منظور “روشن کردن سردرگمیها” در هنگام آموختن آمار جهانی یتیمان طراحی شده است.
در حال حاضر 150 میلیون یتیم در جهان وجود دارد. وقتی که ابتدا این آمار را شنیدم، با خود گفتم که «این درست نیست؟» و در حقیقت هم درست نیست. علت این است که در بسیاری از کشورها یتیم به کودکی گفته میشود که هر دو والدین خود را از دست داده باشد، یتیمِ دونفره، اما آمارِ مذکور شامل کودکانی که تنها یکی از والدین خود را از دست دادهاند، یتیمِ تک نفره، نیز میشود. دلایل چنین «شمارش اشتباه»، منشاء آن در ابتدای پرونده ایدز HIV / AID است که از اواسط دهه 1990 به بعد، به ویژه در مناطق جنوب صحرای آفریقا که در آن “بحران یتیم” در بدترین حالت، جان میلیونها تن از والدین را گرفته است.
در حال حاضر آنچه اهمیت دارد این است که بدانیم:
چگونگی شکلگیری و درک “بحران جهانی یتیمان ” و تلاش برای دستیابی به سیاستها و استراتژیهایی برای حمایت و توسعه که بطنِ آنها بهترین منافع کودکان یتیم را دارا است، شاید یکی از سختترین و دشوارترین مسائل در توسعه جهانی امروز است.
حتی سازمانهای پیشرو در زمینه توسعه جهانی، سازمانهایی مانند Save the Children، World Vision، Compassion، Oxfam و Unicef همه تلاش میکنند تا راهکارهایی را برای رسیدن به کودکان که اغلب “غیر قابل دسترس” هستند، طراحی و اجرا کنند.
کودکان یتیم اغلب “غیرقابل دسترس” هستند زیرا آنها در خارج از ساختار نسبتا پایدار و تعریفشده از “خانواده” و “جامعه” قرار دارند که نتیجتا تلاشهای توسعه با الزامات ضروری اضافی برای آموزش مداوم، ظرفیتسازی و پیگیری نظارت و ارزیابی ایجاد میشود.
پیش از آنکه جلوتر برویم، به آمار در حوزه «بحران جهانی یتیمان » میپردازیم تا تلاش کنیم بتوانیم آنها را بیشتر مفید بدانیم و از برخی از اشتباهات رایج در مورد تفسیر و کاربرد آنها اجتناب کنیم.
درک آمار برای کمک به یتیمان
1- چرا آمار در مورد یتیمان شامل افرادی میشود که تنها “یکی از والدین را از دست داده اند”؟
با توجه به آمار جهانی، کودکان تنها با یک والدین به نام “یتیم” نامگذاری میشوند. اما دلیل این موضوع در اینجا است. از زمان شروع بحران جهانی HIV / AIDS، به علت ماهیت رو به گسترش ویروس، یک کودک با پدر و مادری که زنده مانده است زندگی میکند و اغلب تحت مراقبت همان شخص است که نتیجتا ویروس را حمل میکند و اغلب سلامت و بقای آن در نتیجه به طور جدی به خطر افتاده است. علاوه بر این، در کشورهای در حال توسعه، که اکثریت قریب به اتفاق کودکان یتیم زندگی میکنند، حتی از دست دادن یکی از والدین، ضربه قابل توجهی به توانایی این کودک برای دسترسی به حتی اولین حقوق مربوط به تحصیل، مراقبتهای بهداشتی، غذا و پناهگاه میزند.
علاوه بر این، زمانی که از والدین پدر فوت میکند، اغلب خانوادهها “سرپرست و نانآور” خود را از دست میدهند. در این صورت در بسیاری از جوامع سنتی که مردان به عنوان سرپرست خانوار دیده میشوند، توانایی خانواده برای انجام وظایف و عملکردهای فرهنگی مهم – از جمله ازدواج فرزندان و مدیریت بدهی و وام – نیز بسیار مشکل خواهد بود.
همهی اینها احتمال اینکه یتیمان – حتی کسانی که تنها با یک والدین باقی ماندهاند – کمتر در مدرسه حضور داشته باشند و بیشتر به ازدواج یا مشارکت در کار کودکان مشغول شوند را افزایش خواهد داد.
آمار کلیدی:
- HIV / AID ها ادعا کردند که در کشورهای آفریقای جنوبی مانند زیمبابوه و لسوتو از هر 4 کودک، 3 کودک یتیمِ تک نفره هستند.
- در جنوب آسیا، یک کودک یتیم یک سوم کمتر در مقایسه با یک کودک غیر یتیم احتمال دارد که در مدرسه حضور پیدا کند.
- در کنگو، یک کودک غیر یتیم 50٪ بیشتر نسبت به کودک یتیم احتمال دارد که در مدرسه حضور یابد.
2- چه کسی در شمارش و آمار شمرده نمیشود؟
در حالی که شمار یتیمان در سراسر جهان ممکن است به دلیل گنجاندن بسیاری از یتیمان غیر عادی و زیاد به نظر برسد، واقعیت این است که در واقع میلیونها یتیم در این آمارها شامل نمیشوند. این به خاطر محدودیتهای تکنیکهای جمعآوری اطلاعات جمعیت شناختی است که تنها شامل کودکانی است که در خانه زندگی میکنند.
این به این معنی است که برخی از کودکان آسیبپذیر – از جمله افرادی که در یتیمخانهها، خیابانها، قاچاق برای کار و استثمار جنسی و یا استخدام نیروهای مسلح هستند- در واقع در این تعداد شمارش نمیشوند.
آمار کلیدی:
- شمارش نشده: حدود 150 میلیون کودک خیابانی تخمین زده میشود که بسیاری از آنها ممکن است “یتیم دو نفره” باشند یا به عنوان “یتیمان اجتماعی” زندگی کنند (بدون ارتباط با ساختار خانواده یا بدون حمایت).
- شمارش نشده: حدود 1.2 میلیون کودک در هر سال قاچاق میشوند. یتیمان بدون حمایت از والدینشان “هدف آسان” برای قاچاقچیان هستند.
- شمارش نشده: دهها هزار تن از کودکان مجبور شدند به عنوان سربازان کودک مبارزه کنند؛ بسیاری پس از دیدن خانوادههایشان که توسط نیروهای مشابه کشته شدهاند ناچارا این شرایط را قبول میکنند.
3- بدترین حالت “بحران جهانی یتیمان” کجاست؟
در کشورهای جنوب صحرای آفریقا، بیشترین تعداد فرزندان یتیم در جهان، بعد از آسیای جنوبی، وجود دارد. نکته مهم این است که در حالی که جهان توسعه یافته حدود یک ششم جمعیت کل را تشکیل میدهد، تنها 10 درصد از یتیمان جهان در آن ساکن هستند.
4- عوامل موثر بر این بحران چیست؟
دلایل زیادی وجود دارد که یک کودک ممکن است یتیم شود. با این حال، اغلب با ایجاد یک یا چند از عوامل زیر شرایط لازم برای چنین فاجعه رخ میدهد:
- فقر: مهمتر از همه، فقر مطلق موجب افزایش احتمال مرگ فرزندان یتیم شده است. زیرا والدین هر دو احتمال بیشتری دارند که بیمار شوند و احتمال کمتری برای درمان بیماریها وجود دارد. در سطح کلان، کشورهای فقیر از ساختارهای رفاه اجتماعی موجود در “کشورهای توسعه یافته” که خانواده ها را قادر می سازد تا از خودشان حمایت کنند و با همدیگر بمانند، برخوردار نیستند. در سیرالئون، 99٪ از کودکان یتیم هیچ نوع کمک خارجی دریافت نکردند.
- HIV/AIDS: در سراسر جهان، HIV / AID مسئول تقریبا 20 میلیون کودک یتیم است که 15 میلیون آن در کشورهای جنوب صحرای آفریقا قرار دارند. HIV / AID نه تنها به کودکان یتیم تک نفره، بلکه به دلیل نحوه و شرایط حاد انتقال بیماری به کودکان یتیم دونفره نیز کمک میکند. در زیمبابوه و لسوتو، این سازمان مسئولیت هر 9 کودک از 10 کودک یتیمِ دونفره را به عهده میگیرد.
- مرگ و میر مادران: مادرانی که در دوران زایمان فوت میکنند، صدها هزار کودک را به عنوان یتیم در هر سال میگذارند. در رواندا یک مادر احتمال 1 به 60 برای مرگ در طی زایمان را دارد.
- جنگ و نزاع: این فقط پدر و مادر نیست که در نتیجه جنگ بین نیروهای مسلح میمیرند. اغلب، همانطور که در مورد برخی از درگیریهای دردناک و عجیب در جهان ما وجود دارد، قتل پدر و مادر در مقابل کودکان به عنوان یک روش تاکتیکی عمدی است که توسط شبه نظامیان به منظور تخریب یک پارچه استفاده میشود.
ادامهی این مطلب خواندنی را در پست بعدی ببینید.
سایر مطالب
۷ مرکز خیریه که به نیازمندان کمک میکنند.
شایعترین سرطانها را برای کمک به بچه های سرطانی بشناسید.
۱۶ مرکز خیریه در حال مبارزه با بیماری کشندهی ابولا(بخش اول)
۱۶ سازمان خیریه در حال مبارزه با بیماری کشندهی ابولا(بخش دوم)
شما با جستجوی یکی از عبارات زیر به این صفحه آمدهاید. در صورتی که مطلب مورد نظرتان را نیافتید، میتوانید در قسمت جستجو آن را بررسی کنید.
کمک به یتیمان ، آمار مربوط به کمک به یتیمان ، حقایق برای کمک به یتیمان ، بحران جهانی یتیمان، یتیمان، کمک به یتیمان در جنگ، کمک به یتیمان در فقر، کمک به یتیمان در نزاع، کمک به یتیمان در هرجا، اصول کمک به یتیمان ، یتیمان تک نفره، یتیمان دو نفره، سازمانهای حامی یتیمان، ;l; fi djdlhk .
نظر خودتان را ارسال کنید